Om implantater/tandimplantater – "nye tænder"

Et implantat er en kunstig fastsiddende tandrod.

Et tandimplantat er en permanent (fastsiddende) erstatning for en manglende tand, når en bro eller en krone ikke er en mulig eller optimal løsning.

Implantater kan også fungere som et stabilt alternativ til en aftagelig protese.

Et implantat består af en titaniumskrue, som udgør en kunstig tandrod, hvorpå der fastgøres en "krone", dvs. en tand af f.eks. metalkeramik eller en fuldkeramisk krone.

En sådan kunstig tand kan tilpasses de øvrige tænders udseende og form, så resultatet stort set svarer til, at man får en ny tand.

Fordele ved tandimplantater✔ Fungerer som naturlig tand: Et implantat med krone fungerer som en naturlig tand. Man kan tygge sin mad ligesom med naturlige tænder.

✔ Naturligt udseende: Æstetisk ligner implantattænder naturlige tænder. I dag kan implantater laves på en måde, så tænderne ser naturlige ud.

✔ Føles som naturlig tænder: Et implantat opleves som en naturlig tand i modsætning til f.eks. aftagelige proteser, som kan genere på mange måder.

✔ Implantater kræver typisk ingen særlig renholdelse ud over, hvad en almindelig tand kræver.

✔ Kroppen integrerer aktivt implantatet i kæben via naturlige biologiske processer. Implantater i god kvalitet holder typisk i mere end 30 år.

Samlet set svarer implantater stort set til, at man får nye holdbare tænder. At få nye tænder medfører typisk en markant forbedring af livskvalitet i det daglige.